Castello di Rubbia

25.07.2022

Degustace ALIFEA, s.r.o.

20.7.2022

Pozvání na setkání nejen s italskými naturálními víny přišlo od Martina Marka, sommeliera společnosti Alifea, ve chvíli, kdy jsem byla zrovna v Praze. A tak jsem nemohla odmítnout. Čekalo mě 10 zajímavých vín, ale celý večer byl především o vinařství Castello di Rubbia, italském vinařství z města San Michele del Carso v provincii Gorizia, tedy z oblasti Friuli - Venezia Giulia. Degustace proběhla za přítomnosti samotné vinařky, Nataši Černic.

Od konce devadesátých let se rodina Černic věnuje pěstování a výrobě vína z původních odrůd Vitovska, Terrano a Malvasia Istriana. Vinice se nacházejí v Carso, skalnatém terénu složeném z vápence a červené půdy bohaté na železo. Charakteristiky pedoklimatického prostředí vdechují vínům výraznou osobitost, která se projevuje mineralitou a specifickým aromatickým i chuťovým projevem. Na úbočí, obklopeném lesy a skalami přiléhajícími k vrcholu, dominuje historická vinice Ušje o rozloze 13 hektarů. Vinice jsou velmi hustě osázeny, téměř 10 000 keřu na ha. Společně s přísnou ruční prací a bez používání chemických postřiků se vinařství přiklání k ekologické produkci. Při výrobě vína upřednostňují dlouhé macerace a spontánní fermentace, použití slavonských dubových sudů a stáčení vín bez filtrace.

A která vína určitě stojí za povšimnutí?

Castello di Rubbia, Bianco de la Bora IGT 2015

zdroj: castellodirubbia.com
zdroj: castellodirubbia.com

Bianco de la Bora je cuvée dvou odrůd, 50% Malvasia Istriana a 50% Vitovska. K blendování došlo až po roce samostatného zrání každého z vín. Delší macerace na slupkách, spontánní fermetace, malolaktická fermetace proběhla už během kvašení. Víno zrálo téměř 4 roky na jemných kalech v nerezových nádobách než bylo bez filtrace nalahvováno v roce 2019.

Víno mně překvapilo svou elegancí. U nás se s takovými naturálními víny setkávám jen málokdy. Aromaticky je víno velmi čisté, ovocné, s tóny pomerančové kůry a kandovaného ovoce. V chuti harmonické, s poměrně dlouho dochutí a určitě velkým potenciálem dalšího zrání na láhvi.

Castello di Rubbia, Leonard 2009

zdroj: castellodirubbia.com
zdroj: castellodirubbia.com

"Toto víno věnuji svému dědečkovi z otcovy strany, který pěstoval tuto odrůdu révy s maximálním nasazením, a své dceři Asje, která, jak doufám, jednou pochopí umění výroby vína." Nataša Černic

Víno z odůdy Malvasia Istriana pochází z 20 let staré vinice. Hrozny byly částečně botrytické. Macerace na slupkách trvala 25 dní. Víno zrálo 4 roky na barikových sudech.

Ve víně je silně znatelný vliv barikového sudu. Společně s výrazným květinovým tónem, vanilkou a sladkým nádechem dřeva působí velmi komplexně. V chuti se vyznačuje stále šťavnatou kyselinou, lehce svíravou tříslovinou s neuvěřitelně dlouhou perzistencí.

Castello di Rubbia, Trubar 2009

zdroj: castellodirubbia.com
zdroj: castellodirubbia.com

Toto víno je věnováno Primoži Trubarovi, otci slovinské literatury, který pobýval v Castello di Rubbia v roce 1563. Má se za to, že sám byl vinařem a měl prý obzvláště rád bílé odrůdy. Poslední roky svého života zřejmě zasvětil vinařskému umění.

Víno pocházející ze 100% slovinské odrůdy Vitovska. Tmavě zlatá barva vína s vůní pomerančové kůry a  zralého žlutého jablka, lehce oxidativní projev. V chuti je prvotní nástup velmi intenzivní, ovocný s tóny kandovaného ovoce. V dochuti je již poměrně krátké se svíravější tříslovinou.

Castello di Rubbia, Teran DOC 2004

zdroj: castellodirubbia.com
zdroj: castellodirubbia.com
Terrano je další místní autochtonní odrůdou. Po ručním sběru se hrozny oddělí od třapiny a přemístí do kádí, kde začíná proces vinifikace: kontakt se slupkou po dobu 25-30 dnů, spontánní fermentace divokými kvasinkami při kontrolované teplotě. Víno zraje 24 měsíců v nerezových tancích, kde si zachovává své výrazné ovocné aroma. Stabilizační proces je přirozený, víno se nefiltruje a po nalahvování potřebuje ještě minimálně 12 měsíců v láhvi před samotnou konzumací.

Šlo o jednu z posledních lahví tohoto ročníku! Víno se vyznačuje sytě fialovou barvou s ovocným tónem připomínajícím ostružiny a tmavé bobulové ovoce. V chuti má stále znatelnou kyselinu, která i po 18 letech dělá toto víno neskutečně svěžím. Vůbec by jste mu tenhle věk netipovali. Na jazyku je plně strukturované s dlouhou perzistencí.

Na naše poměry malé vinařství s produkcí okolo 20 000 lahví ročně mě velmi zaujalo. Naturální vína Nataši Černic byly ukázkou skvělě zvládnuté výroby a vzhledem k degustovaným ročníkům těchto vín, i úžasným předpokladem k mnohaletému zrání na láhvi.

Ing. Michaela Lasotová
Komenského 759, 698 01 Veselí nad Moravou
IČ: 88674690 
 
Všechna práva vyhrazena 2022
Vytvořeno službou Webnode Cookies
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky
Používáme cookies, abychom zajistili správné fungování a bezpečnost našich stránek. Tím vám můžeme zajistit tu nejlepší zkušenost při jejich návštěvě.

Pokročilá nastavení

Zde můžete upravit své preference ohledně cookies. Následující kategorie můžete povolit či zakázat a svůj výběr uložit.